Hallo? Met wie spreek ik?

17 Mei, de Internationale dag van de telecommunicatie. Hoog tijd om eens te kijken wat er aan onze moderne smartphones vooraf ging.

In 1980, Telecombedrijf PTT introduceert het eerste auto telefoonnetwerk ATF-1 in Nederland. Nederland was opgedeeld in drie frequentiegebieden (noord, zuid en west). Je moet dus vooraf weten waar iemand met zijn auto was als je hem wilde bellen. Het systeem was gebaseerd op gelijksoortige netwerken in Duitsland en Oostenrijk. Vanwege de beperkte frequenties konden er destijds maar 2500 abonnees op.

Nederlanders bleken heel wat spraakzamer dan Oostenrijkers, want het systeem was in no-time overbelast.

In 1985 kwam de opvolger ATF-2 en in 1989 kwam de AFT-3. ATF-3 werd in Nederland gedeeld door de eerste generatie zaktelefoontelefoons.

In 1983 kwam de eerste ‘mobiele‘ telefoon. Een groot bakbeest van meer dan 30 cm groot. Een half uur bellen, de accu ging 6 uur mee op stand-by, maximaal 30 telefoonnummers kon je opslaan. En dat voor een prijs van 3995 dollar! De Motorola DynaTAC 8000X van bijna een kilo.

In 1989 kwam er een telefoon met een klepje. Een vernieuwing van Motorola. De MicroTAC, lekker compact en het toestel zag er door het klepje – voor die tijd – heel stoer uit.

In 1994 brengt IBM de Simon uit. De telefoon had een echt besturingssysteem, je kon ermee smsen, e-mailen, faxen. Er zat een kalender op, klok, rekenmachine en je kon er een simpel spelletje op spelen. Met wat fantasie was de IBM Simon de eerste smartphone ooit.

In 1996 kwam de Nokia communicator 9000 op de markt. Een telefoon had een compleet hardware toetsenbord, internettoegang en diverse organizer-functies.

In 1996 Het inmiddels verzelfstandigde KPN komt met een mobiele telefoon gericht op consumenten. De Pocketline. Je moest echt mobiel zijn als je hem wilde gebruiken. Je kon er namelijk alleen mee bellen bij zogeheten Greenpoints. De Pocketline werd daarom al snel ‘Kermit’ in de volksmond. 2 jaar later kwam de eerste echte mobiele telefoon uit die je overal kon gebruiken.

 

In 2002 Verscheen de eerste BlackBerry, de 5810. De BlackBerry was vooral bedoeld voor de zakelijke markt, want je kon er mee e-mailen, sms’en en zelfs op internet browsen. Bellen was wel lastiger, een groot nadeel voor een telefoon. Er zat geen microfoon en speaker in gebouwd, daardoor moest je altijd met een aparte headset bellen.

 

In 2007, neemt het datagebruik explosief toe. Computerfabrikant Apple komt met de eerste echt bruikbare slimme telefoon. De iPhone… de markt wordt op dat moment gedomineerd door Nokia en BlackBerry. Ze leveren aan de lopende band nieuwe modellen, veel met een QWERTY toetsenbordje. De twee giganten lachte de nieuwkomer dan ook weg. Veel vertrouwen hadden ze niet in een smartphone zonder fysiek toetsenbord.

Een misrekening, in een rap tempo vliegen de Apple iPhones over de toonbank. Het toestel heeft namelijk de eerste touchscreen waarmee je alle functies op het scherm kunt bedienen. Na Apple komen verschillende Aziatische bedrijven (hoi, Samsung!) met vergelijkbare toestellen en hebben Nokia en Blackberry (en Motorola) het nakijken.

In 2008 gebeurd er heel veel op het gebied van de smartphone. Google gaat volop de uitdaging aan met Apple en ontwikkelt het Android-besturingssysteem en geeft dit vervolgens vrij aan de markt. Andere merken zoals Samsung, Sony, LG en HTC maken er dan ook volop gebruik van.

In 2010 mengt  Microsoft zich in de strijd en brengt de Windows Phone uit dat een eigen besturingssysteem heeft. Helaas heeft Microsoft te laat gereageerd op alle ontwikkelingen, want consumenten geven massaal de voorkeur aan iOS- of Android-telefoons. Windows Phone blijft nog enkele jaren een bescheiden concurrent, maar sterft eind 2017 een stille dood.

In 2013 is de markt ondertussen gesetteld. Apple en Google zijn inmiddels de marktleider op het gebied van smartphones. Door de populariteit van de smartphone blijft het mobiele dataverkeer groeien en willen we sneller, sneller en sneller! 4G wordt geïntroduceerd in Nederland. KPN begint als eerste met de uitrol, waardoor we stukken sneller kunnen internetten in Amsterdam, de noordelijke Randstad, Den Haag en Leiden. De rest van Nederland volgt kort daarna.

In 2017-2019 Is er inmiddels de iPhone 10 gelanceerd, Samsung is aanbeland bij de Galaxy S10. Allemaal top toestellen die je compleet kunt aanpassen naar jouw wensen. Installeer bijvoorbeeld verschillende apps, games en maak foto’s van topkwaliteit, zonder al te veel moeite.

We zijn benieuwd hoe we over 10 jaar op de Dag van de Telecommunicatie terugkijken op de ontwikkelingen van 2019.